Ontdek de waterkracht van de 21ste eeuw

Het belangrijkste van waterkracht is de visveiligheid. Mede daarvoor is EQA-Projects een onderzoek gestart naar de visveiligheid van de EQA-Box. Een living-lab test met een inbedrijf zijnde installatie. Tevens is het zo dat het voor iedere waterkracht installatie begin 2018 verplicht wordt zich te laten toetsen en te voldoen aan deze NEN-Norm. Dit onderzoek is uitgevoerd door een erkend onafhankelijk onderzoeksbureau welke ook is betrokken bij het ontwerpen en normaliseren van de toekomstige visveiligheid NEN-Norm.

Vele honderden test vissen van verschillende groepen en afmetingen conform de richtlijnen van de NEN-Norm zijn uitgetest op de EQA-Box. EQA-Projects heeft er voor gekozen een extra uitgebreid ( wat in Nederland niet verplicht is ) onderzoek te verrichten. Ook de groep zalmachtige zijn uitgebreid getest, van klein tot groot. Als extra zekerheid omdat dit een zachte vissoort en deze in de toekomst in Nederland ook weer gaan voor komen. Omdat Sportvisserij Nederland zalmen aan het uitzetten zijn op de Nederlandse Rivieren.

Ook is er getest op zeer grote Aal en Schieraal van groter dan een meter. Hierdoor mag de EQA-Box ook in het buiteland worden geplaatst omdat alle benodigde visgroepen zijn getest. Van de vele honderden kilo’s vis welke de installaties zijn gepasseerd is er geen enkele sterfte, ook geen uitgestelde sterfte.

Er zijn zelfs geen enkele beschadigingen bij de vissen opgetreden, wat uniek is voor een waterkrachtinstallatie wereldwijd. Dit was ook in het begin het vertrekpunt van het EQA-Ontwerp. EQA-Projects heeft concessie gedaan m.b.t. energie opbrengst t.o.v. de visveiligheid met onze visveilige gepatenteerde schoep. Dat is door het visonderzoek bevestigd.

Dus mag EQA-Projects zich oprecht 100% visveilig noemen zelfs zonder enige vorm visschade. EQA-Waterkracht brengt ook enorm veel zuurstof in het water. Hierdoor neemt de micro en macro activiteit enorm toe. Door deze organismen treed er een enorme waterkwaliteitsverbetering op.